Disco:Wax, Kina og Ytringsfriheden

Af: vancairo | Man. 9. maj 2011 - 20:53

Man kan kæmpe for ytringsfriheden, når det gælder retten til at være ubehagelige eller direkte racistiske. Men ikke når det gælder musik?!?

Vi kender det alle sammen, hvis vi bare har brugt Youtube et par gange.

Det der med at støde på et link der ikke kan ses.

Enten er det ikke “Tilgængeligt I Din Region”, Videoen er pludseligt blevet “hemmelig”, uploaderens profil (og dermed alle personens uploads) er blevet slettet pga klager fra pladeselskaber eller selve linket er slettet pga at selvsamme klager.

 

Nu skal der ikke være nogen tvivl om at hvis man f.eks linker til ulovlige downloads, direkte oplyser usande ting angående ophavsrettighederne eller lignende, så er disse tiltag helt okay.

Problemet er bare, at det er en meget lille procentdel af dem som pladeselskaberne angriber, der overskrider disse ting.

 

Så kan man hævde at der ikke er nogen som helst grund til at jeg her i Danmark, skal have lov til at høre det nummer der ligger Nr 1. I Brasilien!

Eller at jeg skal have lov at høre hvordan den nye single med Kato lyder.

Men hvor går grænsen?

 

Hvis nu en kinesisk systemkritiker skrev en fantastisk god sang og vi i hele verden på en eller anden måde blev gjort opmærksom på den og bare måtte høre den. Men Kina spærrede så vi ikke kunne høre nummeret.

Ville det så være okay?

 

Eller hvad med en Afghansk sangerindes video, der bliver forbudt at se i de muslimske lande, fordi hun ikke bruger tørklæde? Ville vi her i “det oplyste vesten” ikke kæmpe mod det?

Hvad hvis Saudi Arabien købte rettigheder til hele Beatles-kataloget og så besluttede, at det ikke måtte uploades eller spilles, ville vi finde os i det?

 

Youtube er flittigt blevet brugt til uploads af demonstranter/oprører i de muslimske lande og det synes vi er fantastisk. Det er den eneste måde de kan få deres oplysninger ud på, og det synes vi de har ret til, i demokratiets ånd.

Men pladeselskaberne overtrumfer altså af en eller anden grund demokratiet. Youtube har lavet gode deals med mange af dem og derfor har de nu specielle rettigheder i forhold til alle andre mennesker.

De kan nu faktisk spærre for uploads og det er noget af en uhyggelig udvikling.

Man så det da Sarah vandt X-Factor. Uden beviser, vil jeg påstå det var underligt at X-Factor-vinder-hittet ikke blev uploadet før efter lang tid.

Siden har vi kunnet se det med bla. Katos singler.

 

Så altså nu kan man spærre for uønskede uploads, hvilket er en glidebane uden lige. De kan få slettet almindelige brugeres profiler, hvis de har formastet sig til på den ene eller anden måde at overtræde disse rige menneskers kodeks.

 

I en tidligere artikel var jeg også inde på hvordan Copenhagen Records slettede kommentarer under deres uploads under nogen øjensynlig grund.

“Ved heller ikke lige hvem her der har slettet den, men kan godt huske den.” var svaret fra det danske pladeselskab.

 

En kommentar under et upload fra Discowax Records (vel at mærke en sober - men kritisk) blev også slettet og svaret fra det danske pladeselskabs Digital Manager Henrik Fuglesang til undertegnede lød ”Jeg vælger at svare dig her, da jeg ikke mener denne dialog er klog i et offentligt forum -- mest af alt fordi din antagelse er fuldstændig forkert, hvilket også er grunden til jeg har fjernet dit seneste indlæg.”

 

Mit svar tilbage startede ”Med al respekt - så har du nok slettet det jeg skrev, da det var dårlig reklame”.

 

Det er der vi har det store problem.

Pladeselskaberne kan nu på Youtube frit vælge hvilke kommentarer de synes skal slettes.

Det er ikke kun ”hater-kommentarer”, racistiske eller andre tåbeligheder der slettes, men også ganske almindelige kommentarer eller spørgsmål, som pladeselskabet ikke lige synes passer ind i deres verden, eller som sætter deres forretningsmodel i et dårligt lys.

 

Og man skulle jo ellers tro at netop det var noget de var stolte af. I hvert fald hvis man skal tro Henrik Fuglesang. Men åbenbart ikke stolte nok til at i dette tilfælde Disco:Wax Records og deres Digital Manager vil stå ved det.

 

I forvejen kan pladeselskaberne helt stoppe/spærre for kommentarer under deres uploads. Det kan alle uploadere.

Det kan være politikeres tåbelige udsagn der ikke må modsiges (prøv at tjekke ytringsfrihedens forkæmpere Dansk Folkepartis uploads), eller det kan være kunstnere som f.eks Sys Bjerre der er udsat for ren hetz. 

I Japan er der stor og intens rivalisering mellem fangrupperne til de mange J-Pop acts og der er konsekvensen mange steder, at kommentarer ikke er muligt.

Dette kan man synes om hvad man vil, men det er i det mindste konsekvent og lige for alle.

Men det er det ikke hvis pladeselskaberne bare sletter på livet løs, uden at have hoved og hale på det.

Som en kunstner skrev til os så ”Ja de er vist lidt hurtige på knappen”. 

 

Men af en eller anden grund er kunstnere, politikere og offentligheden  ellers tavse om dette.

Forklaringen er måske så simpel, at det er fordi at man ikke ved det og måske har en ide om at pladeselskaberne, i det mindste her i Danmark opfører sig ordentligt.

 

Dette er på ingen måde tilfældet og derfor er vi i den fantastiske situation at vi her i landet støtter op om at genere en hel befolkningsgruppe med tåbelige tegninger, eller sindssyge ytringer om deres familierelationer, men samtidigt ikke må have lov at skrive at den nye single fra Kato er et Rip-Off, spørge hvorfor et link Silja selv har rundsendt nu er slettet af hendes eget pladeselskab.

 

Og glem helt det der med selv at uploade et nummer du har købt. Du har ikke ”rettighederne” til dette. Men gå du bare ud og tegn en profet så provokerende som muligt - det er din demokratiske ret!?!

 

Det er naturligvis en større diskussion, hvor dette kun er et lille hjørne deraf.. Nemlig kapitalismen og de store firmaer versus demokrati og den lille mand.

 

Multinationale selskaber der ikke betaler skat versus nedskæringer i kommunerne på velfærd. Flere penge til Liberal Alliance og Asger Aamund versus flere penge til julehjælpen.

 

Der er mange valg, der synes åbenlyse men sådan hænger verden desværre ikke sammen, da dem med pengene også styrer debatten og har mere politisk indflydelse end den almindelige borger.

Sådan er det også med pladebranchen, der den ene gang efter den anden viser at de vælger penge til hver en tid frem for demokrati, ytringsfrihed og almindelig sund fornuft.

Grådighed og magtliderlighed har altid været en drivkraft der er svær at slå. Men et eller andet sted skal man starte.

 

De arabiske lande boykottede danske varer under Muhammed-krisen og det ville sikkert virke her også. Det er jo åbenbart kun penge der får folk som Henrik Fuglesang & Co. Til at åbne øjne og ører.

 

Så næste gang I støder på et slettet upload, så hold øje med hvilket pladeselskab der har gjort det.

Næste gang I støder på slettede kommentarer under officielle uploads, så skriv jer bag øret hvilket pladeselskab og hvilken kunstner det er hos.

Hold øje med hvilke hits der IKKE er på Youtube. Er det på hitlisterne, er det temmelig sikkert blevet spærret for upload.

 

En enkelt gang eller to, kan være tilfælde, uheld eller rent faktisk af gode grunde. Men når det bliver flere, så tænk over om dine penge skal ende i lommerne hos den kunstner og det pladeselskab som på den måde griner dig lige op i fjæset og er skide ligeglad med ganske almindelige mennesker som du og jeg.

 

Et godt sted at starte er ved et hurtigt kig på vores liste Danmark Hit 100.

I denne uge er der en 7 hits der ikke er link til og sikkert flere hvor linkene er blevet slettet sidenhen.

3 af de 7 er fra dansktop-kunstnere der ikke har fundet ud af at bruge Youtube. Men de sidste 4 styks er netop af den slags vi her har berørt i artiklen og er i øvrigt alle danske.

 

I den næste artikel vil vi kigge lidt på hvad kunstnerne kan gøre for at hitte og frem for alt hvorfor det er tåbeligt at lytte til og lade visse pladeselskaber bestemme og styre ens promotion og karriere. 

 

Dit navn:
Din kommentar:

Ricko V | Ons. 11. maj 2011 - 13:29

Det en sjov måde at opstille det på, men det er jo rigtigt nok.

ChartBase
Danmarks største uafhængige musik- og hitlistesite!

Søg på ChartBase.dk

Hurtig søgning | Sitemap

Latest updates:

I dag - 00:05 CB Denmark-Danmark

I går - 01:10 Top Of ChartBase

I forgårs - 00:01 Brugernes Top-50

I forgårs - 00:00 CB TimeMachine

DK UK

It's 06:10 in Denmark right now