Blog

Pladeselskabernes Slettede Uploads

Af: vancairo | Tirs. 1. marts 2011 - 19:41

Som tidligere nævnt vil vi i den kommende tid kigge lidt på pladebranchens underlige opførsel, som oftest er både direkte tåbelige men også ubehagelige.

 

Denne gang handler det om at pladeselskaberne her i Danmark pludseligt er begyndt med hård hånd at slette uploads fra os/jer - almindelige mennesker.

 

Deres vigtigste begrundelse er at det jo er dem der har rettighederne til at uploade musikken, og derfor har de en juridisk ret til at slette uofficielle uploads.

 

Nu er jeg ikke jurist og skal ikke betvivle at dette sikkert er ganske rigtigt ifølge loven. Men en ret, er ikke det samme som en pligt. Så pladeselskaberne vælger selv om de vil fjerne andre uploads.

 

Så lad os se bort fra de juridiske krav, som disse slipsedrenge altid gemmer sig bag og se på hvad pointen i at slette på livet løs, kan være.

 

For et par år siden, var problemet ikke så stort. Her var det mest af alt inf:rec - altså Infernal’s eget pladeselskab, der slettede andre uploads af deres numre/videoer.

Dengang var Paw Lagerman’s forklaring til os (udover det juridiske pladder) og at de gerne ville have flere ind på deres officielle hjemmeside (ganske sikkert pga gode sponsorpenge) at de meget gerne ville have koncentreret deres antal Youtube-views på én video og ikke fordelt ud over en masse.

 

Så hvorfor?

"Jo med alle disse views kan vi prale overfor f.eks. pressen, hvilket jo er et vigtig redskab for os og overfor dem er det vigtigt at have en masse ting og prale med. Det kan være antal solgte plader, nummer 1 på en chart et sted eller... Views på Youtube!

Og her finder vi det vigtigt at det er vores egne uploads og vores egen channel der har de views så vi med oprigtighed kan sige: Se hvor mange gange VORES video er set! :-) og ikke lille Lises på 14... det virker bare dumt når det ikke er vores eget upload."

 

Så altså inf rec’s forklaring var altså, at de mest af alt gjorde det pga dette.

En underlig prioritet, for et dengang internationalt hittende band. Om tiltaget har hjulpet duoen vides ikke, men deres forrige album floppede internationalt og det seneste har praktisk talt gjort det samme herhjemme også.

 

På det seneste er der dog blevet slettet musik-links af dansk musik i ét væk og det i så stort omfang, at det klart er en ny trend hos pladeselskaberne.

 

For nylig fik vi her på ChartBase.dk tilsendt et Youtube-link af nummeret ”Sokratæsk” fra den skønne sangerinde Silja. Det var et link hun selv sendte til os, så vi kunne anmelde hendes nye nummer. Nøjagtigt som rigtigt mange andre danske kunstnere gør det.

Men 2-3 dage efter var dette link blevet slettet på krav fra Copenhagen Records - Siljas pladeselskab og de uploadede så selv nummeret på deres officielle kanal.

 

Jeg skrev en ironisk kommentar under det nye upload nogenlunde lydende:

”Fedt. Godt i fik slettet det grimme fy-link af nummeret kunstneren selv havde sendt rundt!”

 

Denne kommentar blev slettet.

Så skrev jeg følgende 2 kommentarer over de næste par dage:

”Hey CHPREC hvorfor slettede i min sidste kommentar? Den var ikke krænkende på nogen måde. Er der ikke ytringsfrihed når det gælder jeres arbejdsmetoder?”

 

Nedenstående kommentar skrev jeg, da en anden bruger der havde kritiseret Silja og hendes musik, skrev at han mente det burde være HANS kommentarer der i stedet var blevet slettet:

”Faktisk synes jeg nummeret er vildt godt! Jeg formastede mig bare til at bruge ironi overfor pladeselskabets sletning af uploads. I dette tilfælde et som Silja selv har sendt rundtJ”.

 

SÅ kom der et svar fra Copenhagen Records:

Jo selvfølgelig :) Ved heller ikke lige hvem her der har slettet den, men kan godt huske den :)

Vi sletter uautoriserede videoer på baggrund af den erfaring vi har med Youtube. Det er en klar fordel at der kun findes én version, for det giver en langt bedre debat. Derudover er det en fordel at have videoerne samlet, så de besøgende også ser de andre artister (og andre besøgende ser Siljas videoer). Derfor gør vi det. Det er altså ikke fordi vi hader fans, som har uploadet noget ;)”

 

Altså Copenhagen Records sletter andre uploads pga. bedre debatkultur når kommentarerne er samlet ved én video og pga bedre reklame til selskabets andet musik.

Det sidste er måske det nærmeste vi i denne artikel kommer på en seriøs forklaring. Men problemet er at argumentet vedrørende bedre debat, falder fuldstændigt til jorden, når selvsamme selskab også sletter kritiske kommentarer!?!

 

Det tredje tilfælde af pladeselskab er også langt det værste.

 

Disco:wax Records har ifølge deres egen Digital Manager, Henrik Fuglesang, de seneste 3 måneder slettet over 9000 uploads. Jeg gentager - 9000 uploads!!

Hans forklaring er en helt anden en Paws og Copenhagen Records'.

 

Udover at han også henviser til de juridiske regler, jamen så er hans forklaring mere eller mindre at vi der bruger Youtube alle er tyve…!

Nej, det er ikke helt sandt.

 

Han klandrer Youtube for ”en kæmpe hælercentral” og henviser til en ”undersøgelse” der viser: ”…at 82% af dem der bruger YouTube som kilde til ny musik, ikke køber musik og 74% af dem ripper musikken”.

Så det er altså ikke os alle 100% der bruger Youtube der er skurke. Kun de fleste af os.

 

Jeg gjorde så opmærksom på at der findes et hav af undersøgelser der viser både det ene og det andet, i forskelligt favør. Men det har Henrik Fuglesang ikke haft nogen kommentarer til.

Man kan jo på sin vis også godt forstå desperationen og den evige klynken fra denne Digital Manger og resten af pladebranchen over disse tal. Problemet er bare at selv HVIS de skulle være rigtige (hvilket jeg tvivler ubehageligt voldsomt meget på), så beviser det jo ikke, at disse numre i stedet ville blive købt, hvis de ikke blev rippet på Youtube.

 

Kriminelle bedsteforældre

Personligt kommer jeg fra en familie og en omgangskreds hvor det i min barndom var ganske almindeligt at optage musik på et kassettebånd fra radioen. Dette var naturligvis heller ikke just lovligt og nu kommer jeg også fra Svendborg, som måske i pladebranchens øjne er en værre røverredde. Men dengang var det som sagt ganske normalt.

 

Jeg husker stadigvæk både min mormor og morfar skynde sig hen og trykke REC, når der kom en af ”de gode gamle” i Giro 413.

De havde begge til deres død en ren straffeattest. Men når jeg nu ser tilbage, kan jeg da godt se, at de begge må have haft en meget dårlig moral!

 

Tænk hvis de ikke havde optaget numre med navne som John Mogensen, Bjarne Liller, Jodle Birge, Gustav Winckler og Birthe Kjær. Så havde disse sangere måske stadigvæk været kendte i dag og have haft en lang glorværdig karriere bag sig?

 

Nej, men min pointe er bare at, det musik der dengang blev optaget fra radioen på kassettebånd er det der i dag bliver rippet på f.eks Youtube.

Det er ikke fordi folket er blevet mere ”kriminelle”, det er bare mediet der er et andet.

Eneste forskel er at nu er udbuddet større og mere valgfrit. Man er altså nu ikke afhængig af, at det musik man vil ”optage” skal igennem en godkendelse af et playlisteudvalg først.

 

Men nok om det pjat for denne gang, men vi vinder tilbage til det på et senere tidspunkt.

 

Lad os igen se på det med de slette uploads af Disco:wax og påstanden om, at det er fordi der rippes fra dem.

Jeg skrev så og spurgte om han dermed mente at man ikke kunne rippe fra Disco:wax egne uploads?

 

”Nej. Der kan rippes fra vores lovlige uploads, men vi er begyndt at pre-roole disse. Altså indsætte en reklame eller jingle i begyndelsen, der "rippes med".” Lød svaret fra Henrik Fuglesang.

 

Så altså ligesom med kassettebåndet og optagelserne fra radioen, hvor der altid var en speaker der snakkede indover nummeret, er der nu også tilføjet et irritationsmoment her, for dem der ripper nummeret.

 

Men hvor mange penge har Disco:wax så tabt på alle disse ulovlige uploads de har måttet slette?

Det er svært at sige, men regner man med deres undersøgelser og tal (Dooh!) er det naturligvis ufatteligt mange penge og man hører igen og igen om branchens store problemer med musikpirateri og at der ikke er penge nok til at promote nye kunstnre osv. Osv.

 

Dog skriver selvsamme Henrik Fuglesang dette til mig:

”…at der ikke er udsendt en eneste single eller et eneste album i de seneste 5½ år fra disco:wax, der ikke har tjent sig hjem.”.

Hvis dette udsagn holder vand, så synes det jo at bevise, at selv inden massakren på de 9000 ”ulovlige” uploads, har det altså kunne ladet sig gøre at køre en god forretning, uden at kriminaliserer sine kunder og fans. Men at det altså nu bare handler om ren grådighed fra Disco:wax, som det gerne gør når det gælder pladebranchen. Vil Ha’, Skal Ha’, Må Ha’!

Pladebranchens veje er uransagelige og oftest synes deres krav og rettigheder at gå ud over deres egne artister.

 

"Nej til gratis reklame"

Følger vi f.eks pointen i at mange uploads gør at mere musik bliver ulovligt rippet. Så burde flere uploads også være lig med et større lovligt salg!

I min optik må udbredelse af ens musik være det vigtigste for en kunstner.

Det er dette kunstnerne kan bruge pladeselskaberne til.

Der bruges hvert år mange penge på reklamer i TV for musikken, der kysses røv og sælges ud, til den helt store guldmedalje for at få kunstnerne i primetime TV og kunne brande sig og sælge sin musik.

Men hvis de almindelige fans, vover at uploade et nummer/en video og dermed reklamerer kvit og frit for det og kunstneren, så er det pludseligt en dårlig ting, fordi de ikke har rettighederne til det!?!

 

Her på ChartBase.dk reklamerer vi gratis for kunstnerne og deres musik med anmeldelser og ikke mindst vores hitlister.

Når vi gør det, så gør vi det med et link til det pågældende nummer.

Vi linker allerhelst til de kunstnerens officielle kanal og ofte har vi også skrevet enten til kunstner eller pladeselskab om de ikke ville uploade det pågældende nummer.

Men vi linker også til videoer på Youtube vi ikke ved - og som tit er umulige at vide om er officielle uploads.

Når linkene så slettes, så kan vores brugere altså ikke hører nummeret og dermed heller ikke vide om de vil købe det.

 

På vores afstemningslister, betyder det at brugerne og/eller vores paneler ikke kan stemme på pågældende hit og det dermed får en mindre eller slet ingen placering på listen.

Dette er bare her på lille søde ChartBase.dk.

 

Men der findes massevis af musiksites og blogs der også linker til Youtube og på den måde reklamerer for musikken. Her er det samme problemstilling.

Eller hvad med alle de forskellige profiler. Facebook, Myspace osv. Hvor fans linker til deres favorithits og kunstnere og kan reklamere for dem til deres venner, bekendte og kontakter?

Bortset fra alle disse ”broken links” og dermed tabte reklame, så er der bestemt også selve den behandling man dermed giver uploaderne.

 

Nuvel, der er sikkert nogle imellem der opfordrer til ulovligt download eller på anden måde gør sig fortjent til at få slettet deres links.

Men langt de fleste er bare almindelige fans og musikelskere.

F.eks fyren der uploader en kærlighedssang over et par billeder af sin kæreste, pigen der uploader musik til en billedserie af sin hundehvalp, de to veninder der står og mimer til deres favorithit. Eller endnu vigtigere - den danske gut der i udlandet uploader sin favoritkunstner fra Danmark, fordi kunstneren bare SKAL bryde igennem i internationalt. Det er alle disse skønne mennesker, som pladebranchen giver én over næsen - og faktisk bare fordi at de kan lide musikken. Sikke en kundepleje!

 

Det er udbredelse, reklame, fanbase og goodwill, pladebranchen nu bekæmper pga en gammel kæphest kaldet ”rettigheder”.

Så ja, pladeselskabet får måske flere penge ind via sponsorer på deres hjemmeside eller reklamer i starten af deres musikvideoer. Men kunstnerne sælger mindre musik, fordi deres musik hindres i at blive udbredt.

Nogle kunstnere er dette sikkert et okay tiltag for.

Hvis man er en stor og kendt kunstner og automatisk får sine singler playlistet over alt på radio og TV, så gør det næppe så meget.

Men er man blandt pladeselskabets 95% andre kunstnere, så er det uden tvivl en dårlig deal for dem.

 

I kommende artikler vil vi bla. se på pladeselskabernes syn på ytringsfriheden, på rimeligt uhyggelige tiltag, Youtube og bla. Disco:wax planlægger i fremtiden men også på hvad kunstnerne egentligt burde gøre for at hitte og sælge mere musik.

 

 

Dit navn:
Din kommentar:

René Larsen | Tors. 3. marts 2011 - 18:49

Absolut ingen pointe i at slette uploads der ikke direkte opfordrer til ulovlige handlinger eller tager credit for det på nogen måde.
Typisk pladebranchen.

Philip | Lør. 5. marts 2011 - 07:29

En ting der nok gør det lidt sværere at tage hele ophavsrettigheds-konceptet seriøst, er at det sjældent er kunstnerne selv der har ophavsretten, men deres arbejdsgivere. I dette tilfælde pladeselskaberne, og ofte er det også pladeselskaberne - og ikke kunstnerne selv - der scorer hovedparten af salgsindtægterne.

Din sammenligning med kassettebåndene er også en af mine kæpheste. Altså at det kun er mediet der har ændret sig. Indtil 1. januar 1992 var det også forbudt at optage fra radioen, men så blev der lagt en afgift på båndene, hvormed man de facto havde accepteret at folk gjorde det.

Jeg husker også en sjov lille ting fra min teenage-tid i 80´erne.
Vi lånte LP´er af hinanden og optog dem over på bånd. Tilsyneladende et tab for pladeselskaberne.
Men omvendt var der nok også en skjult konkurrence imellem os om at være den første til at købe den nye LP med den og den gruppe for netop at være den der kunne låne den ud til vennerne. Jeg skal da ikke udelukke at jeg på den konto netop har købt et par LP´er som jeg ellers ikke havde købt. Bare for at være den seje af gutterne der havde alt det nye musik.

Det er mit indtryk at der er en lignende bevidst eller ubevidst konkurrence mellem mange unge i dag om at være først ude med at købe det nye hit med en gruppe og så uploade det på f.eks. YouTube.

Omvendt var der meget af det musik som jeg optog fra radioen som jeg aldrig havde købt uanset. Eller som jeg netop kun købte fordi jeg havde optaget den fra radioen og dermed lært sangen eller kunstneren at kende.

Philip | Lør. 5. marts 2011 - 07:49

Tjekkede lige min iTunes-mappe (altså musik som jeg har købt på lovlig vis). Den fylder 23 GB (uden Album Artwork - det kommer oven i).
En hurtig udregning siger at det svarer til 4000-5000 sange købt på 4 år.

Jeg har købt musik med langt mere løs hånd de senere år, end jeg gjorde i 80´erne og 90´erne.
Simpelt hen fordi jeg ikke skal gå ned i pladeforretningen, men bare kan åbne min browser eller iTunes og købe musikken ad den vej.

Problemet opstår så med musik der ikke er udgivet i Danmark. Der kunne man i gamle dage købe import-maxier. Den mulighed er gået tabt i dag, måske fordi pladeselskabernes nationale filialer også slås indbyrdes om rettighederne.

Jeg oprettede selv et bruger-login i en tysk butik for købe-downloads for at kunne købe meget af det europæiske dance som ikke udgives i Danmark, men her fik jeg altid beskeden at rettighederne ikke gjaldt i mit land, og at jeg derfor ikke kunne få lov til at købe sangen.

Joe | Lør. 5. marts 2011 - 21:39

Det må være pladeselskabernes sidste dødskramper der er ved at sætte ind. For det er jo helt hokuspokus det shit de har gang i nu.
At modarbejde reklame for sig selv er bare SÅ retardet.

Blogindlæg fra vancairo:

The Good (musikforbrugeren), The Bad (Youtube) And The Ugly (Koda)
Søn. 13. september 2020 - 20:47

Årets Nytænker - En Flad Fidus!
Søn. 4. november 2012 - 21:18

Pladeselskabernes Slettede Uploads
Tirs. 1. marts 2011 - 19:41

Dansk Melodi Grand Prix 2011 - Sangene!
Man. 21. februar 2011 - 18:51

Underlig Opførsel Fra Den Danske Pladebranche-Teaser:-)
Tirs. 8. februar 2011 - 07:23

X-Factor 2011 - Slingrekursen Fortsætter!
Man. 24. januar 2011 - 19:31

The Usual Suspects Vandt P3 Guldet!
Lør. 15. januar 2011 - 02:48

Konservativ - Det Blir´ Bedre Dag For Dag...!?!
Tors. 7. oktober 2010 - 07:55

X-Factor DK: Triste Nyheder!
Fre. 24. september 2010 - 01:21

Jokeren: Øje For Talent eller Agenda?
Lør. 18. september 2010 - 01:01

Dansk?
Fre. 14. august 2009 - 06:32

De griske helte
Ons. 12. august 2009 - 03:14

En Patron Til Messerschmidt!
Tirs. 14. juli 2009 - 23:31

Frihedens Dag!
Søn. 21. juni 2009 - 22:40

Tramp I Kejserens Nye Klæder!
Fre. 5. juni 2009 - 00:13

Vandt Spinnet Over Talentet?
Søn. 29. marts 2009 - 18:36

IdaAida - 50 Procent Big Brother!
Søn. 8. marts 2009 - 17:24

X-FAKETOR!
Fre. 27. februar 2009 - 22:39

All-FLOP-Stars!
Lør. 29. november 2008 - 02:28

Scatman John´s Two-Hit-Wonder!
Lør. 1. november 2008 - 02:06

ChartBase
Danmarks største uafhængige musik- og hitlistesite!

Søg på ChartBase.dk

Hurtig søgning | Sitemap

Latest updates:

I dag - 00:05 CB Denmark-Danmark

I går - 01:10 Top Of ChartBase

I forgårs - 00:01 Brugernes Top-50

I forgårs - 00:00 CB TimeMachine

DK UK

It's 19:27 in Denmark right now